جستجو کردن

کود کمپوست، انواع و قیمت محصول

کود کمپوست، انواع و قیمت محصول

۱۴۰۳-۰۴-۲۷
کود کمپوست
در این نوشته شما میخوانید

کود کمپوست یک کود آلی طبیعی برای غنی‌کردن خاک و بازگرداندن مواد طبیعی به خاک است. این کود با استفاده از ضایعات گیاهی و کشاورزی ساخته می‌شود و می‌تواند همه ترکیبات مواد آلی را به ساختار خاک بازگرداند. ما در این مقاله اطلاعاتی را که درباره کود کمپوست نیاز دارید در اختیار شما قرار داده و یک محصول فوق‌العاده را معرفی می‌کنیم.

کود کمپوست چیست؟

کود کمپوست (Compost) یک کود طبیعی و ارگانیک است که از طریق تجزیه ضایعات گیاهی و غذایی توسط میکروارگانیسم‌ها در شرایط کنترل‌شده تولید می‌شود. باکتری‌ها، قارچ‌ها و کرم‌ها، زباله‌های آلی را به این ماده غنی از مواد مغذی و ماده آلی تجزیه می‌کنند.

این فرآیند تجزیه شامل تجزیه هوازی مواد آلی مانند ضایعات آشپزخانه (پوست سبزیجات، ضایعات میوه، تفاله قهوه، پوست تخم مرغ)، ضایعات موجود در طبیعت (برگ، علف، شاخه‌های کوچک) و سایر مواد زیست‌تخریب‌پذیر است.

کود کمپوست، تیره، پودری و با بوی شبیه به بوی خاک است. این کود به دلیل توانایی آن در بهبود ساختار خاک، افزایش محتوای مواد مغذی، افزایش ظرفیت نگهداری آب و حمایت از فعالیت میکروبی مفید در خاک، ارزشمند است. 

خاک کمپوست چیست؟

کود کمپوست، گاهی با نام خاک کمپوست نیز نامیده می‌شود. با این حال ممکن است خاک کمپوست به خاکی اطلاق شود که با کود کمپوست غنی شده است. به عبارت دیگر، مخلوطی از خاک عادی و کمپوست را که برای تقویت حاصلخیزی و ساختار خاک استفاده می‌شود، خاک کمپوست می‌گویند.

قیمت کود کمپوست

قیمت کود کمپوست در مقابل مزایایی که برای خاک و گیاه دارد، بسیار کم است. انواع مختلف کود کمپوست قیمت‌های مختلفی دارند.  کمپوست پویا و کمپوست بهساز دو محصول موجود از شرکت آرزوی بهار در این راستا هستند. این کودهای آلی، حاوی نیتروژن، فسفر قابل استفاده، پتاسیم محلول در آب، کربن آلی و ماده آلی هستند. 

شما می‌توانید برای تهیهو اطلاع از قیمت این محصول به لینک زیر مراجعه 

و یا با کارشناسان ما تماس حاصل نمایید:

مقدار مصرف کود کمپوست 

برای کسب بهترین نتیجه لازم است از این کودها به میزان ۴ ﺗﺎ ۸ ﮐﯿﻠﻮﮔﺮم در ﻣﺘﺮ ﻣﺮﺑﻊ برای صیفی‌جات، ۲ ﮐﯿﻠﻮﮔﺮم ﺑﺮای ﻫﺮ درﺧﺖ 2 تا 5 ساله، ۲۰ ﺗﺎ ۶۰ ﺗﻦ در ﻫﮑﺘﺎر برای گیاهان مثمر، ۲۵ ﺗﺎ ۷۵ ﮔﺮم ﺑﺮای ﻫﺮ ﻧﺸﺎء برای نشاکاری و تکثیر و ۳۰ ﺗﺎ ۶۰ ﺗﻦ در ﻫﮑﺘﺎر برای درخت پسته استفاده کنید.

کود کمپوست برای درخت

انواع کود کمپوست

کمپوست انواع مختلفی دارد؛ در اینجا مهم‌ترین و شناخته‌شده‌ترین انواع آن را معرفی می‌کنیم.

1_ کمپوست کودی (Manure Compost)

تهیه شده از کود حیوانی (گاو، اسب، مرغ و …) که با کاه یا مواد بستر مخلوط شده و به مرور زمان، تجزیه می‌شود. این کود غنی از نیتروژن و سایر مواد مغذی ضروری است، حاصلخیزی و ساختار خاک را بهبود می دهد، اما برای جلوگیری از آسیب رسیدن به گیاهان باید زمان نسبتا زیادی از تولید آن بگذرد. تا عناصر آن باعث سمیت در محیط ریشه ی گیاه نشود.

2_ کمپوست ورمی (Vermicompost)

ورمی کمپوست (Vermicompost) نوعی کمپوست است که به وسیله کرم ها تولید می‌شود. در این فرآیند زباله‌های آلی توسط کرم‌های خاکی، به‌ویژه کرم‌های قرمز (Eisenia fetida) یا سایر گونه‌های کرم مناسب تجزیه می‌شوند. 

این فرآیند شامل هضم مواد آلی مانند ضایعات سبزیجات، پوست میوه، تفاله قهوه و کاغذ خردشده توسط کرم‌ها است. وقتی که کرم‌ها مواد زائد را مصرف می‌کنند، مدفوعی دفع می‌کنند که ورمی کمپوست نامیده می‌شود و سرشار از مواد مغذی و میکروارگانیسمهای مفید است.

3_ کمپوست هوازی (Aerobic Composting)

کمپوست هوازی کودی است که برای تولید آن، میکروارگانیسم‌ها زباله‌های آلی را در حضور اکسیژن تجزیه می‌کنند. این روش ساخت کود، شامل به‌همزدن منظم توده کمپوست یا استفاده از سیستم‌های هوادهی برای اطمینان از در دسترس بودن اکسیژن کافی برای میکروارگانیسم‌ها است.

فرآیند تجزیه، گرما تولید می‌کند که می‌تواند دمای داخلی توده را به سطوحی برساند که بذر علف‌های هرز و عوامل بیماری‌زا را از بین ببرد.

فرآیند تولید کمپوست هوازی معمولا سریع‌تر از تولید کمپوست بی‌هوازی است و در عرض چند ماه به اتمام می‌رسد. کمپوست به دست آمده غنی از مواد مغذی است، بوی خوب خاک دارد و عاری از عوامل بیماری‌زای مضر است که آن را برای غنی سازی خاک و رشد سالم گیاه ایده آل میکند.

4_ کمپوست غیرهوازی (Anaerobic Composting)

کمپوست بی‌هوازی کودی است که توسط میکروارگانیسم‌ها در غیاب اکسیژن تولید می‌شود. فرآیند ساخت کود در فضاهای بسته مانند سطل‌ها یا ظروف بدون هوا انجام می‌شود. همچنین می‌تواند به‌طور طبیعی در خاک غرقاب یا متراکم که در آن اکسیژن محدود است، رخ دهد. کمپوست بی‌هوازی به‌طور کلی کندتر از کمپوست هوازی ایجاد می‌شود و ممکن است ساخت آن چند ماه تا یک‌سال طول بکشد. 

در طی این فرآیند، متان و سایر گازها تولید می‌شوند که اغلب منجر به ایجاد بوی بد می‌شود. در این روش می‌توان از گوشت و لبنیات هم برای ساخت کود استفاده کرد، اما محصول نهایی نیاز به فرآیند‌های هوازی دارد تا بتواند مورد استفاده قرار بگیرد.

روش های ساخت کمپوست 

گاهی اصطلاح «کمپوست» به فرآیند ساخت کود کمپوست اطلاق می‌شود. به عبارت دیگر این کلمه هم به فرآیند ساخت و هم به خود کود اشاره دارد. برای ساخت کود، از روش‌های مختلفی در صنعت استفاده می‌شود که مهم‌ترین‌ آن‌ها موارد زیر هستند:

1_ کمپوست هوای آزاد (کُمپوست گرم)

«کمپوست در هوای آزاد» که به عنوان «کمپوست گرم» نیز شناخته می‌شود، شامل تولید کمپوست در فضای باز و در معرض اکسیژن است. این روش به دمای محیط و هوادهی طبیعی برای تجزیه مواد متکی است. این روش در عرض چند ماه تا یک سال کود را تولید می‌کند.

2_ کمپوست مستقیم (کُمپوست داخل زمین)

کمپوست مستقیم (Direct composting) یا کمپوست ترنچ (trench composting) شامل دفن زباله‌های آلی در خاک است. مواد مدفون‌شده بهآرامی در زمین تجزیه می‌شوند و در حین تجزیه، خاک را با مواد مغذی غنی می‌کنند. در این روش به‌طور مستقیم خاک کمپوست ساخته شده و ساختار خاک و حاصلخیزی، مستقیماً در منطقه کاشت بهبود می‌یابد.

3_ کمپوست تامبلر (نوعی کُمپوست داغ)

کمپوست تامبلر (Tumbler composting) شامل استفاده از یک بشکه دوار است که برای ایجاد کمپوست داغ، مواد آلی را با هم مخلوط‌کرده و هوادهی می‌کند.

کود کمپوست برای درخت

استفاده از کود کمپوست برای درختان یک روش ارزشمند برای غنی‌سازی خاک و رشد سالم درخت است. برای درختان بالغ، یک لایه کمپوست را در اطراف خط چکه درخت (tree’s drip line) پخش کرده و آن را بهآرامی با خاک سطحی مخلوط می‌کنند. برای جلوگیری از پوسیدگی، نباید کمپوست با تنه درخت تماس بگیرد.

کود کمپوست برای گلدان

هنگام استفاده از کود کمپوست برای گیاهان گلدانی، لازم است کود کاملا با خاک گلدان مخلوط گردد. نسبت یک قسمت کمپوست به دو یا سه قسمت خاک گلدان کاملا مناسب است. این مخلوط یک محیط غنی از مواد مغذی را فراهم می‌کند که رشد گیاه موجود در گلدان را بهبود می بخشد. اگر گیاه از قبل در خاک کاشته شده، کافی است یک لایه کمپوست را روی خاک گسترانده و بهآرامی مخلوط کنید.

انواع کود کمپوست

انواع کمپوستی که می توان تولید کرد.

1_ کمپوست درجه یک

این نوع کمپوست با اندازه ذرات و دانه بندی صفر تا شش میلی متر از پسماند شهری تهیه می شود و در فضای سبز شهری، کاشت محصولات گلخانه ای، جالیزی و گیاهان تزئینی استفاده می شود.

2_ کمپوست درجه دو

این نوع کمپوست با اندازه ذرات و دانه بندی شش تا 20 میلی متر از پسماندهای شهری تهیه می شود و در کاشت درخت و ایجاد پارک های جنگلی استفاده می شود.

3_ کمپوست گرانوله

با افزودن گوگرد وباگاس و بنیتونیت به کود کمپوست تولید می شود و با افزایش جذب عناصر غذایی پر مصرف و کم مصرف در خاک به رشد گیاه کمک و موجب افزایش عملکرد محصول می شود.

4_ کمپوست مایع

با محلول سازی کمپوست تولید می شود و اسید هیومیک آن باعث افزایش رشد گیاه و جوانه زنی بذر می شود.

5_ ورمی کمپوست

گونه هایی از کرم های خاکی به راحتی قادرند مواد آلی را به کمپوست تبدیل کنند.

افزایش ظرفیت خطوط پالایش و فرآوری کمپوست

سازمان مدیریت پسماند به منظور افزایش ظرفیت پالایش کمپوست با سرمایه گذاری بخش خصوصی، اقدام به ساخت، نصب و راه اندازی واحدهای پالایش جدید کمپوست نموده است که پیش بینی می شود تا پایان سال 91 به یک هزار و 500 تن افزایش یافت.

موارد کاربرد کمپوست

کمپوست موارد مصرف متنوع و گسترده ای دارد از قبیل: گیاهان وجینی مانند: چغندر، پنبه، سیب زمینی و ذرت و… کلیه درختان میوه، مرکبات و تاکستان ها و… گلخانه ها، گل کاریها، پرورش گل های آپارتمانی، فضای سبز اطراف اتوبان ها، فرودگاه ها، زمین های ورزشی و…

مضرات مصرف کودهای شیمیایی

استفاده بی رویه از کودهای شیمیایی در کشاورزی منجر به آلوده شدن آب و مواد غذایی می شود. در صورتی که استفاده از کودهای شیمیایی به صورت بی رویه باشد وارد آبهای زیرزمینی و در نهایت از طریق محصولات کشاورزی وارد غذای انسانها می شود.

همچنین مصرف بی رویه کودهای شیمیایی در بخش کشاورزی موجب شیوع سرطان معده شده و استفاده بی رویه از کودهای شیمیایی خاک را آلوده می کند.

از سوی دیگر مصرف کودهای شیمیایی با توجه به یارانه پرداختی به آن به ضرر و زیان اقتصاد کشور است.

فواید مصرف کمپوست

کمپوست عموما فعالیت های بیولوژیکی خاک را تشدید نموده و به حاصلخیزی خاک کمک می کند و دارای خاصیت اسیدی بوده و در جذب بعضی از مواد غذایی نظیر فسفات های غیر محلول نقش اساسی دارد.

همچنین کمپوست حالت چسبندگی خاک را کاهش داده و از مقاومت خاک های زراعی در مقابل ماشین آلات کشاورزی می کاهد.

کمپوست کود آلی کمپوست در خاک های سنگین، دانه بندی و تخلخل خاک را بهتر می سازد و نفوذپذیری و تهویه خاک را بهبود می بخشد.

همچنین کمپوست ارزانتر و از نظر بهداشتی مطمئن تر از کودهای شیمیایی است و فاقد هرگونه عوامل بیماری زا(سیاه زخم، دیفتیری، وبا، حصبه و… بوده و با دارا بودن مواد مغذی و آلی فراوان باعث رشد گیاهان می شود.

گسترش و رشد جمعیت بشری، شهرنشینی و صنعتی شدن شهرها از یک طرف و افزایش خواسته ها و تقاضای بشر از طرف دیگر موجب شده است که حجم و وزن مواد زائد شهری در طی چند دهه اخیر افزایش یابد. هم اکنون در کلان شهر تهران روزانه بیش از 7000 تن پسماند خانگی جمع آوری و پس از ذخیره سازی در ایستگاه های میانی خدمات شهری به مجتمع پردازش و دفع آراد کوه حمل می گردد.

گسترش و رشد جمعیت بشری، شهرنشینی و صنعتی شدن شهرها از یک طرف و افزایش خواسته ها و تقاضای بشر از طرف دیگر موجب شده است که حجم و وزن مواد زائد شهری در طی چند دهه اخیر افزایش یابد. هم اکنون در کلان شهر تهران روزانه بیش از 7000 تن پسماند خانگی جمع آوری و پس از ذخیره سازی در ایستگاه های میانی خدمات شهری به مجتمع پردازش و دفع آراد کوه حمل می گردد.

با توجه به انجام آنالیز فیزیکی و شیمیایی بر روی پسماندهای شهر تهران مشخص شد که نزدیک به 65 درصد پسماندهای شهر تهران پسماند تر(آلی) است که بهترین روش برای بی خطرسازی و برگرداندن آن به چرخه طبیعت تبدیل آن به کود کمپوست است.

شرکت آرزوی بهار تولید کننده انواع کود و نهاده های کشاورزی

بلاگ‌های مرتبط

کود مناسب برای افزایش باردهی خیار

مزایای استفاده از کود نیتروژن

بهترین کود محرک رشد (ریشه و میوه)

کود آمینو اسید، مزایا، معایب و معرفی محصول

سوالات متداول

برای دیدن پاسخ روی سوال کلیک کنید.

بدین منظور لطفا از طریق تماس با تلفن شرکت و مشاوره با کارشناسان باتجربه آرزوی بهار، چالش‌های خود را برای خرید محصولات  مطرح کرده تا راهنمایی کامل صورت بگیرد.

شما می‌تواند از طریق تماس با دفتر مرکزی ( واقع در تهران) با کارشناسان شرکت آرزوی بهار در ارتباط  باشید:

02188175083

 

کارخانه بزرگ آرزوی بهار به منظور تولید کودهای جامد و مایع ارگانیک در استان قزوینی و نزدیکی بوئین زهرا واقع شده‌است

به منظور انجام این آنالیز ابتدا باید نمونه‌های خود را طبق استانددارهای لازم جمع‌آوری کرده و سپس آن‌ها را به آزمایشگاه کارخانه آرزوی بهار ارسال نمایید

بله؛ کارشناسان شرکت آرزوی بهار از مرحله قبل خرید تا زمان برداشت محصول در کنار کشاورز هستند تا باغات و مزارع بالاترین میزان بهره‌وری را داشته باشد

یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

سه × چهار =